PIÓCA - A szórakoztató magazin |SZIESZTA-NETWORK © |

2019. szeptember 28. 15:14 - RlGODON

Dunning-Kruger effektus

Dunning-Kruger effektusnak hívják a jelenséget… a Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger és David Dunning kísérletekkel bizonyította be … hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos arra, hogy túlbecsülje saját tudását … (…”… amikor a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel. …”) …

67614119_2395790917123976_7052916262350880768_n.jpg


Ha valakinek egy adott területen nincs semmiféle szaktudása, azzal többnyire tisztában van, így a magabiztossága ennek megfelelően alacsony.
A minimális tudással, és tapasztalattal rendelkezők hajlamosak azt hinni magukról, hogy ők kiválóak. (... nem értik, hogy nem értik ...)
A tudás és tapasztalat gyarapodásával jellemző a magabiztosság visszaesése, a saját hiányosságok felismerésének képessége ilyenkor nő.
A szakértői tudásszintnél éri el a magabiztosság ugyanazt a szintet, mint a minimális tudás esetén. …


… vagy ahogy John Cleese mondja:

„Muszáj valamennyire intelligensnek lenni ahhoz, hogy észrevedd, milyen hülye vagy.”…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pioca.blog.hu/api/trackback/id/tr9015180776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
PIÓCA - A szórakoztató magazin |SZIESZTA-NETWORK © |
süti beállítások módosítása